Prispevki
Polstenje

Gradivo in materiali za polstenje - spletna trgovinica Rajarija

Prispevek o polstenju v oddaji Dobro jutro

Polstenje volne

Na tečaj so vabljeni tako začetniki kot tisti, ki že imajo izkušnje s polstenjem. Začetniki si bodo lahko najprej izdelali svoj prvi kos polsti, ob naslednjem obisku tečaja pa lahko klobuk, baretko, copate, šal ali torbico. Izkušeni pa bodo kar takoj začeli z izdelavo izdelka. Ob tehniki "mokrega" polstenja se boste lahko preizkusili tudi v tehniki suhega polstenja z iglo, s čemer lahko izdelate razne živalice, nakit, rože, itd.

Polstenje je prijetna rokodelska aktivnost, ki se je lahko vsak nauči in jo uporablja. Izdelki iz polsti so lahko lepo darilo, uporabni kos oblačila, torbica ali, če smo vztrajni, tudi preproga. Polsteni izdelki nas varujejo pred vročino ali mrazom in so naravi prijazni.

Tečaj za začetnike in nadaljevalce se bodo odvili 26. januarja ter 15. in 16. februarja, med 9.00 in 13.00.

Na začetnem tečaju se boste spoznali in preizkusili v obeh tehnikah polstenja, mokrem in suhem. V tehniki suhega polstenja boste s posebno iglico ustvarili ježka ali palčka, v tehniki mokrega polstenja boste spolstili ravno površino ter žogico. Oboje so osnove za nadaljene ukvarjanje s tehniko polstenja. Možno se je odločiti tudi za le eno od tehnik. 

Na nadaljevalnem tečaju lahko izdelujete copate, klobuke, baretke, torbe, nakit in šale˙v mokri tehniki ter vile ali kompleksnejše živali v suhi tehniki.

Tečaje v KUD Sredina organiziramo in vodimo že sedmo leto. Tečaje mokrega polstenja vodi Alja Venturini, mojstrica polstenja, katere izdelki nosijo znamko slovenske domače in umetnostene obrti.

Mogoče so tudi individualne prijave za izdelavo krila v tehniki polstenja brez šivanja.

Na tečaj se lahko prijavi največ 6 udeležencev. S seboj prinesite staro brisačo in udobno obleko, ki ji ne bosta škodila voda in milo.

V vseh cenah sta vključena material in vodenje.

Vsi tečaji se bodo odvili v KUD Sredina, na Vidovdanski 2 v Ljubljani.

Cena tečaja je od 50-70€, 4 urni začetni in nadaljevalni tečaj znaša 55 €, 6 urni tečaj polstenja copat ali večje torbe znaša 70 €. V ceno je vključen ves material in vodenje.

Informacije in prijave:
Alja Venturini, 040 298 723 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Možno se je tudi dogovoriti za tečaje ob drugih terminih in drugačnem obsegu, lahko pa pridemo tudi v vaš kraj ali na prireditev. Podobne tečaje prirejamo tudi v ustanovah in podjetjih ter osnovnih in srednjih šolah.

 

Vtisi s tečajev

Ko sem prvič videla stojnico s polstenimi izdelki Alje Venturini, sem se zaljubila v izgled teh izdelkov. Prelepo izdelana pokrivala, torbice, šali, copati in suho-polsteni izdelki....Potem pa sem ugotovila, da se polstenja lahko naučim še sama. Uau. Prišla sem na tečaj in od tedaj se jih še vedno udeležujem. Kolikor mi le čas dopušča. Zdaj teče že četrto leto.
Vedno, ko se na tečaju postavim za mizo in vem, da je tam nekje za moje dileme tudi Alja, mi je prijetno v duši. Sicer pa mi je prijetno že, ko stopim skozi vrata KUD Sredine, kjer se vije vonj po milu in ovcah. Zadeva je organska in to me vleče. Da ne govorim o izdelkih, ki sem jih izdelala sama. Do sedaj sem ustvarila že tri torbe, eno pokrivalo, copate, dva šala, rožo in nekaj suho-polstenih izdelkov, ki jih lažje delam doma. Tovrstno ustvarjanje podpira mojo žensko plat, me postavlja v ta trenutek in me polni z notranjim zadovoljstvom. Menim, da bi vsaka ženska morala kaj ustvarjati s svojimi rokami in polstenje je ena izmed odličnih možnosti. Priporočam!

Damjana Goter

 Polstenje


Polstenje

O polstenju (filcanju)

Prvi zapisi o volni segajo v čas Babilonije (današnji Iran). Že samo ime dežele pomeni "dežela volne". Polstenje je prva tehnika predelave volne za oblačila. Najstarejši dokazi o polstenju so stari 8500 let in so bili najdeni v Turčiji. Bogato tradicijo najdemo v centralni Aziji, predvsem v predelih, kjer so živela nomadska ljudstva (npr. na ozemlju današnje Mongolije). V teh deželah so izdelovali predvsem preproge.

V evropskih deželah ima polstenje prav tako dolgo tradicijo. Homer piše v Iliadi o Odiseju, ki nosi zaščitno vojaško obleko, narejeno iz polsti. Herod pa opisuje uporabo polsti pri Skitih. V Skandinaviji so polst našli v žari grobov na Norveškem, ki izvirajo iz leta 400 – 500. Tudi v Sloveniji imamo tradicijo polstenja, ki so ga v zadnjih letih oživeli na Solčavskem. V zadnjih letih raste tudi množičnost izdelovanja polstenih izdelkov in s tem seveda tudi njihova modnost.

Ročno polstenje volne je ena najstarejših tehnik tekstilne umetnosti. Pod vplivom tople vode in mehanskega delovanja se volnena vlakna napnejo, luske se odprejo in med drgnjenjem se volna zatakne, posledica je krčenje volne in nastanek čvrste površine. Iz polsti se izdelujejo oblačila, preproge, maske, čevlji, copati, torbe, klobuki, razni dekorativni izdelki ter igrače.

 

 

Legenda o polstenju

Nekega dne se je francoski menih odpravil na dolgo potovanje. Nosil je čisto nove sandale, ki so ga kmalu ožulili. Ob poti je pobral koščke volnenega prediva, ki so ležali ujeti na kamenje in jih vtaknil v sandale, da bi ublažil bolečino. Ko je po nekaj dneh prispel na cilj, je odkril, da se je puhasta volna spremenila v trdo blago. Tako vsako leto 23. novembra v Evropi praznujemo dan sv. Klemna, zaščitnika klobučarjev.

 

 

Na vrh strani