evritmija_1

Fotografije z delavnic evritmije

Videoreportaža z delavnice evritmije

Evritmija - sodobna umetnost gibanja

Na srečanjih se bomo seznanili s spretnostnimi vajami, vajami za ravnotežje in koordinacijo, vajami za izboljšanje gibalnih in izraznih možnosti, vajami za urjenje spomina in prostorske orientacije, ter osnovami govorne in glasbene evritmije. Evritmija se vedno izvaja z živo govorjeno besedo ali glasbo. Za vadbo potrebujete le udobna oblačila in navadne telovadne copate (športni copati niso priporočljivi).

Srečanja se ponovno pričnejo 20. septembra ob 17h!

Redna srečanja se bodo odvijala vsak:

torek od 17.15 do 18.30  - nadaljevalci

četrtek
od 19.30 do 20.45 - začetniki

Cena
posameznega srečanja je 8 EUR.

Prijave in informacije:
Alja Venturini, 040-298-723 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Možno se je tudi dogovoriti za delavnice ob drugih terminih in drugačnem obsegu, lahko pa pridemo tudi v vaš kraj ali na prireditev. Podobne delavnice prirejamo tudi v ustanovah in podjetjih ter šolah - za učence in učitelje.

 “Le en tempelj premore
ta svet, ta tempelj je
človeško telo.
Nič ni bolj svetega kot ta pojava.”
Novalis

Evritmija za odnose v prihodnosti

O evritmiji

Evritmija je umetnost gibanja, ki združuje telesne, duševne in duhovne danosti človeka v harmonično celoto. Beseda je starogrškega izvora, kjer pomeni skladnost, somernost, ubranost. Kot umetnostna zvrst se je porodila na začetku 20. stoletja iz spodbude Rudolfa Steinerja, utemeljitelja duhovne znanosti. Gre za način umetniškega izražanja, ki s pomočjo gibanja oživlja sile govora in glasbe: besedno in glasbeno doživetje poustvarimo s telesnimi gibi in tako nezavedno naravno gibanje preoblikujemo v zavesten umetniški izraz.

V evritmiji smo budnejši kot v vsakdanjem življenju. Evritmija krepi življenske sile zato ni redko srečati evritmiste, ki so aktivni še v pozni starosti. Združuje duševne, duhovne in telesne danosti v harmonično celoto. Z evritmijo damo duši tisto, kar nam za telo dajeo gimnastične vaje. Lahko je pot k samemu sebi in hkrati pot k pogljobljenemu razumevanju drugih in sveta.

Evritmija je je dejavna na več področjih, v umetnosti kot pooustvarjalka govorjene besede ali glasbe, kjer evritmijst slišno prevaja v vidno sliko. V Evropi sta dejavna dva profesionalna evritmijska ansambla in več manjših.

V pedagogiki se izvaja od vrtca do srednje šole predvsem v Waldorfskih šolah in v vrtcih, ustanovah za otroke s posebnimi potrebami in pri izobraževanju odraslih v najrazličnejših smereh.
V zadnjih letih se razvija področje socialne evritmije v delovnih organizacijah ter drugih ustanovah. Pogosto se jo izvaja kot dopolnilo v ustanovah, ki se ukvarjajo z zdravljenjem odvisnosti.

Zdravilna evritmija je v zdravstvene namene preobražena umetniška evritmija. Terapevt zdravilne evritmije mora poleg rednega štiriletnega študija, končati še dodaten dvoletne seminar. Zdravilno evritmijsko gibanje vzpodbuja delovanje organov in s tem vsega organizma. Deluje na življenjsko telo, ki je nosilec življenjskih procesov in tako tudi nosilec dogajanj v človekovih notranjih organih.

Več informacij o evritmiji tudi na http://www.eurythmie-info.de/

 

Na vrh strani