ponudba_sole_1


ponudba_sole_2

ponudba_sole_3

Oglejte si fotografije s preteklih delavnic

Delavnice polstenja
od materiala do eko izdelka

Vsakdo ima v sebi hotenje, željo in veselje do umetniškega izražanja. Barva, material in oblika vsestransko spodbujajo čute in omogočajo pristna doživetja. Polstenje je prijetna dejavnost, pri kateri iz mehke in tople volne ustvarimo naravne, lepe izdelke, ki so prijetni in zdravi za uporabo. V družbi ob ustvarjanju razvijamo budnost, lastno iniciativnost, motivacijo ter "vadimo" grobo in fino motoriko. Polstenje ima pomirjujoč efekt, topla milna voda in mehka ter zračna volna skupaj z enakomernim ritmičnim gibanjem nudita sprostitev. Največja radost teh delavnic pa se skriva v tem, da je na koncu prav vsak izdelek lep in unikaten. Dijaki se seznanijo z najstarejšo tehniko izdelave blaga iz nepredene volne.

Okvirni potek delavnic

Teoretični del

  • Predstavitev najstarejše tehnike tekstilne obrti mokrega polstenja
  • Legenda o polstenju
  • Predstavitev industrijskega polstenja in tehnike suhega polstenja
  • Vse o volni: proces od ovce do nepredene volne-mikanke, različne vrste volne, pranje, česanje in barvanje volne

Praktični del

V okviru delavnic bomo spoznavali tehniki suhega in mokrega polstenja.

Mokro polstenje

Najprej bomo izdelali svoj prvi kos polsti - ravno površino in nadaljevali s klobukom, torbo, baretko... V nadaljevalni delavnici se izdelajo copati, šal iz volne in svile ali razni modni dodatki in nakit ter razni uporabni izdelki za gospodinjstvo (sklede, prijemalke, vaze ipd.).
Možni so tudi skupinski izdelki, npr. preproga ali večja stenska slika.

Suho polstenje

Pri suhem polstenju z iglo se bomo najprej spoprijeli z oblikovanjem manjše ravne površine poljubne oblike (vložek za čevlje, podstavek za vročo posodo ipd.). V nadaljevanju se bomo lotili figur in živali ter nakita.

Trajanje in cena

Posamezna delavnica lahko traja dve do šest ur. Za izdelavo več različnih izdelkov je potrebno več delavnic. Cena po dogovoru glede na število udeležencev in porabo materiala.

Vodje delavnic

Alja Venturini je več let poučevala umetniško oblikovanje in evritmijo na Waldorfski šoli v Ljubljani. Vodi delavnice mokrega polstenja, evritmije in plesov preteklih stoletij za otroke, mladino in odrasle.

Primož Kočar vodi delavnice suhega polstenja za otroke, mladino in odrasle ter organizira in vodi otroške tabore.

Informacije

Alja Venturini, 040-298-723, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Primož Kočar, 031-311-225, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

O polstenju

Prvi zapisi o volni segajo v čas Babilonije (današnji Iran). Že samo ime dežele pomeni – dežela volne. Polstenje je prva tehnika predelave volne za oblačila. Najstarejši dokazi o polstenju so stari 8500 let in so bili najdeni v Turčiji. Bogato tradicijo najdemo v centralni Aziji, predvsem v predelih, kjer so živela nomadska ljudstva (npr. na ozemlju današnje Mongolije). V teh deželah so izdelovali predvsem preproge.

V evropskih deželah ima polstenje prav tako dolgo tradicijo. Homer piše v Iliadi o Odiseju, ki nosi zaščitno vojaško obleko, narejeno iz polsti. Herod pa opisuje uporabo polsti pri Skitih. Na Norveškem so polst našli v žari grobov okoli 5.st. po Kristusu. Tudi v Sloveniji imamo tradicijo polstenja, ki so ga v zadnjih letih oživeli na Solčavskem. V zadnjih letih raste tudi izdelovanja polstenih izdelkov in s tem seveda tudi njihova modnost.

Ročno polstenje volne je ena najstarejših tehnik tekstilne umetnosti. Pod vplivom tople vode in mehanskega delovanja se volnena vlakna napnejo, luske se odprejo in med drgnjenjem se volna zatakne, posledica je krčenje volne in nastanek čvrste površine. Iz polsti se izdelujejo oblačila, preproge, maske, čevlji, copati, torbe, klobuki, razni dekorativni izdelki ter igrače.


Na vrh strani