ponudba_sole_1


ponudba_sole_2

ponudba_sole_3

primer_ucnega_lista_polstnje_OS

Primer učnih listov za polstenje

Oglejte si fotografije s preteklih delavnic

Oglejte si videoposnetek z delavnice za črnogorske otroke

Prebereite zanimiv vtis z delavnice na OŠ Kašelj


Prebereite zanimiv vtis z delavnice na OŠ Prule

Prebereite še en zanimiv vtis z delavnice na OŠ Prule

Oglejte si fotografije z delavnice na OŠ Gradec

Oglejte si fotografije z delavnice na OŠ Cvetka Golarja

Oglejte si fotografije z delavnice na OŠ Slava Klavora

Oglejte si fotografije z delavnice na OŠ Fara

Doslej smo sodelovali z:

OŠ Fužine, Ljubljana
OŠ Šmarje Sap
OŠ Kašelj, Ljubljana
OŠ Vodmat, Ljubljana
OŠ Miško Kranjec, Lj.
OŠ Prule, Ljubljana
OŠ Bičevje, Ljubljana
OŠ Trnovo, Ljubljana
OŠ Davorina Jenka, Cerklje
OŠ Kresnice, Kresnice
OŠ Jarenina, Jarenina
OŠ Šentvid, Ljubljana
OŠ Jožeta Moškriča, Lj.
OŠ Franc Roz. Stane, Lj.
OŠ Šmarje pri Kopru
OŠ Hoče
OŠ Bičevje, Ljubljana
OŠ Livada, Ljubljana
OŠ Kresnice
OŠ Vrhovci, Ljubljana
OŠ Ledina, Ljubljana
OŠ Cvetka Golarja, Š. loka
OŠ Raka
OŠ Lesce
OŠ Begunje na Gorenjskem

Delavnice polstenja
od materiala do izdelka

Okvirni potek delavnic

Teoretični del

  • Predstavitev najstarejše tehnike tekstilne obrti mokrega polstenja
  • Legenda o polstenju
  • Predstavitev industrijskega polstenja in tehnike suhega polstenja
  • Vse o volni: proces od ovce do nepredene volne-mikanke, različne vrste volne, pranje, česanje in barvanje volne

Praktični del

1. - 3. razred, 2 do 4 šolske ure: žogica iz barvne nepreden volne ali manjša volnena slika kot uvod v tehniko polstenja, izdelava podstavka za skodelico v tehniki suhega polstenja.

4. - 5. razred, 2 do 5 šolskih ur: žogica iz barvne nepredene volne ali manjša volnena slika kot uvod v tehniko polstenja. Izdelava torbe ali peresnice ali/in ježka oz. miške v tehniki suhega polstenja.

6. - 7. razred, 2 do 5 šolskih ur: žogica iz barvne nepredene volne ali manjša volnena slika kot uvod v tehniko polstenja. Izdelava torbe, klobuka ali baretke ali/in ježka oz. miške v tehniki suhega polstenja.

8. - 9. razred, 4 do 6 šolskih ur: žogica iz barvne nepredene volne ali manjša volnena slika kot uvod v tehniko polstenja. Izdelava torbe, klobuka ali baretke in copatov (6 ur). Izdelava živali ali nakita v suhi tehniki.

Vodje delavnic

Mag. Primož Kočar, večletne izkušnje z delom v šoli in vrtcu, vodi delavnice suhega polstenja za otroke in odrasle, organizira in vodi tabore za otroke.

Alja Venturini, 12 let izkušenj z delom v šoli z otroki in dijaki, poučevanje umetniškega oblikovanja in evritmije. Vodi delavnice mokrega polstenja in evritmije za otroke in odrasle, vodi tabore za otroke.

Frančiška Imeri, 26 let izkušenj z delom v šoli, poučevanje ročnih del, vodi delavnice mokrega polstenja za otroke.

Darja Zagorc, 28 let izkušenj z delom v šoli in vrctu, vodi delavnice mokrega polstenja, ročnih del in evritmije za otroke.

Informacije

Alja Venturini, 040-298-723, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Primož Kočar, 031-311-225, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Možni so tudi individualni dogovori glede obsega delavnic.

 

O polstenju

Prvi zapisi o volni segajo v čas Babilonije (današnji Iran). Že samo ime dežele pomeni – dežela volne. Polstenje je prva tehnika predelave volne za oblačila. Najstarejši dokazi o polstenju so stari 8500 let in so bili najdeni v Turčiji. Bogato tradicijo najdemo v centralni Aziji, predvsem v predelih, kjer so živela nomadska ljudstva (npr. na ozemlju današnje Mongolije). V teh deželah so izdelovali predvsem preproge.

V evropskih deželah ima polstenje prav tako dolgo tradicijo. Homer piše v Iliadi o Odiseju, ki nosi zaščitno vojaško obleko, narejeno iz polsti. Herod pa opisuje uporabo polsti pri Skitih. Na Norveškem so polst našli v žari grobov okoli 5.st. po Kristusu. Tudi v Sloveniji imamo tradicijo polstenja, ki so ga v zadnjih letih oživeli na Solčavskem. V zadnjih letih raste tudi izdelovanja polstenih izdelkov in s tem seveda tudi njihova modnost.

Ročno polstenje volne je ena najstarejših tehnik tekstilne umetnosti. Pod vplivom tople vode in mehanskega delovanja se volnena vlakna napnejo, luske se odprejo in med drgnjenjem se volna zatakne, posledica je krčenje volne in nastanek čvrste površine. Iz polsti se izdelujejo oblačila, preproge, maske, čevlji, copati, torbe, klobuki, razni dekorativni izdelki ter igrače.

 

Na vrh strani