Prispevkisrednjeveski_tabor2009_zakljucen_manjsa

Fotografije s tabora

Zaključek srednjeveškega tabora

Za nami je prvi srednjeveški otroški tabor. Udeležilo se ga je 22 otrok.

Na koncu gozdne ceste, v Zasavskem gričevju, kjer nad Litijo stoji kmetija Na jasi, smo z otroki starimi od 7 do 13 let preživeli ustvarjalen teden v vzdušju srednjega veka. Vanj nas je vpeljala zgodba o Gašperju Lambergarju iz slavne plemiške družine s Kranjske. Zjutraj nas je budila flavta s starimi melodijami, ki so vedno klicale k plesu. Igre in viteške naprave so otrokom približale življenje pažev (snemanje obročka s sulico, napad na vrtljivega viteza, sekanje žogic z mečem, hoja po vrvi, metanje podkvic). V delavnici rezljanja so si izdelali in okrasili enoinpol ročni meč ter se preizkusili v osnovah mečevanja. Pri polstenju so se najprej srečali s starimi keltskimi vzorci, jih lastnoročno narisali ter kasneje spolstili na klobuke. Izdelali so tudi polstene žogice in torbe. Delavnica oblikovanja bakra je poskrbela za to, da so dobili prvo izkušnjo kovaške umetnosti. V prostem času so imeli otroci možnost za prosto igro ali pa so se pridružili delavnici streljanja z lokom.
Vsak večer smo ob ognju zapeli nekaj starih ljudskih pesmi ter poslušali zgodbe o kralju Arturju in vitezih okrogle mize.
Tudi v kuhinji smo se potrudili, da je bila hrana pripravljena po starodavnih receptih. Seveda smo si privoščili peko na žaru ter kuhanje v kotlu na odprtem ognjišču.

Dneve na taboru smo popestrili s pohodom do bližnjega gradu Bogenšperk ter kopanjem v bazenu na kmetiji Obolnar. Obiskala nas je zbirateljica starega ljudskega izročila ter pevka in pravljičarka Ljoba Jenče. Na jasi se je pojavil vitez Lenart, s katerim smo se lahko  celo dvobojevali. Kipar Bojan Frantar nas je uvedel v skrivnost časa, saj nam je pokazal, kako se izdela preprosta sončna ura in kaj je potrebno vedeti, če hočemo postaviti točno sončno uro.

Tabor je hitro minil, a vsi smo se strinjali, da se moramo ponovno srečati. Prva priložnost za to bo v nedeljo, 27. septembra 2009, ko bomo v okviru srednjeveškega dne v Ljubljani, pripravili vrsto delavnic.

Za prijetno vzdušje na taboru smo skrbeli: Alja, Francka, Monika, Slavica, Zala, Ana, Samo in Primož.


Na vrh strani