Prispevkipastirski_tabor2009_zakljucen_manjsa
Zaključek pastirskega tabora

Za nami je pastirski otroški tabor.

Že tretje leto smo organizirali pastirski tabor za otroke. 19 otrok  starih med 7 in 13 let je teden dni preživelo v pastirskem vzdušju. Starodavni ljudski plesi ob zvokih piščali in otroškem petju so predstavljali začetek dneva. Pastirske igre so nas dodobra razmigale in ogrele. Potem so nas čakale delavnice rezljanja palic in čarovniških mlinčkov ter polstenja, kjer smo si izdelali klobuk, torbico, najbolj spretni pa celo copate. Nekateri so imeli priložnost, da se preizkusijo tudi v tehniki suhega polstenja z iglo.
V gozdu, ki nas je obdajal smo nabrali toliko borovnic, da nam kuhar ni mogel odreči »borovničevega štrudla«, lisičke, ki so kar same skakale v gobarsko košarico smo dobili servirane z jajčki, spoznali pa smo tudi, kako se nabira, suši in shranjuje zelišča za čaj.
V prostem času so bile na sporedu razne domišljijske pastirske spretnosti od lovljenja in hoje s hoduljami do plezanja po drevesih. Nekajkrat smo streljali tudi z lokom.
Zvečer smo zakurili ogenj, ob katerem smo prepevali, si pripovedovali vice ter se smejali skečem. Pred spanjem pa smo se nagnetli na skupna ležišča in poslušali napete zgodbe.

En dan smo odšli na pohod do delujočega vodnega mlina, kjer smo zmleli nekaj žita, preskusili stope ter se igrali v ledenem potočku, ki žene mlinska kolesa.
Nepozaben bo ostal tudi nočni pohod, ko smo iz gozda zaslišali le petje in v grmovju našli nekaj bakel, ki so nam nato razsvetljevale pot domov.
Vsak dan so dežurni otroci pomagali pri skrbi za ovce in kokoši ter pripravljali pastirske pogrinjke na mizah.

Za prijetno vzdušje na taboru smo skrbeli: Alja, Francka, Zala, Darja, Boris, Matjaž, Tomaž, Samo in Primož.


Na vrh strani